Hur hänger man flera tavlor på väggen?

Ska flera tavlor samsas på samma vägg kan man skapa en viss rytm och variation, genom att hänga i grupp, på rad eller i flera små grupperingar.

Här ovan på bilden en utställning av Petra Werner där vi har samarbetat med inramningarna till målningarna.

För att se olika variationer av upphängningar besök gärna Ninris Ramverk på https://www.pinterest.com/ninris/

Du kan göra mallar av papper och lägga ut dem på golvet i den tänkta designen, för att sedan tejpa dem provisoriskt på väggen och se om det blir snyggt.

  • På rad kan man göra genom att ha en tänkt linje på väggen i ögonhöjd eller lägre, ca 140 cm från golvet, så man ser bilderna ordentligt. Sedan hänger man verken så att deras horisontella mittlinje eller deras Gyllene Snitt
    (http://sv.wikipedia.org/wiki/Gyllene snittet) sammanfaller med den tänkta linjen på väggen.
  • Att hänga i ett kluster gör att alla verk som pusslats ihop blir som ett gemensamt objekt på väggen och ramarnas rektangulära former blir mer framträdande, ibland på bekostnad av motiven.
  • Hur du än hänger tavlorna – tänk på att en del motiv är så färgstarka eller grafiskt tydliga att de tar över subtilare motiv, som kan behöva lugn omkring sig för att komma till sin rätt.
  • Andra motiv framhäver spännande saker i varandra och passar därför att hänga tätt ihop. Fundera också på vilka motiv du vill ha möjlighet att se på långt håll, så att just de inte hängs i trånga passager och små utrymmen.

Glöm inte att man kan hänga om!
Att flytta den gamla oljemålningen från hörnet ovanför fåtöljen i vardagsrummet till ett blickfång i hallen gör att bilden ses med nya ögon.